Solidární projekt zaHRAda

Solidární projekt zaHRAda

Solidární projekt zaHRAda

15.12.2021

Vážení přátelé, představujeme vám projekt zaHRAda

  Jsme parta mladých lidí, která se podílí na aktivitách Střediska volného času ve Vratimově. Vedeme kroužky a pomáháme s organizací akcí pro děti i dospělé. Pandemie nemoci Covid-19 nás poslední rok nutí přesouvat zájmovou činnost na čerstvý vzduch a vyhýbat se přítomnosti většího počtu osob v uzavřených prostorách. Po dohodě s vedením SVČ jsme se proto rozhodli upravit zahradu přiléhající k jeho budově tak, aby lépe splňovala naše přání, představy a potřeby při práci s lidmi.

  Přejeme si, aby se zahrada u SVČ Vratimov stala místem setkávání osob všech generací. Aby sem lidé přicházeli za odpočinkem a aby se prodloužila doba, kterou na zahradě stráví. Aby se daly na zahradě pořádat veřejné akce. Zároveň toužíme vdechnout „hřišti“ punc skutečné zahrady a nabídnout zejména lidem, kteří vlastní zahradu nemají, možnost užít si ji.

  Vymysleli jsme plán a požádali o grant z Evropského sboru solidarity. Náš projekt je solidární, což znamená, že všichni na něm budeme pracovat dobrovolnicky, bez nároku na finanční odměnu. Grant využijeme zejména na nákup materiálu, vybavení a služeb, které sami nezvládneme zajisti. Velmi proto uvítáme, pokud se budete chtít jakýmkoliv způsobem zapojit i vy.

Podívejte se, jak náš projekt vznikl.
 
Takhle vypadá zahradě nyní. Říkáme jí „hřiště“, protože nic moc dalšího na ní vlastně není…








Ptali jsme se lidí, jaká zahrada by se jim líbila a co by na ni chtěli mít.







Pohled na nevyužitou část zahrady, na kterou se budeme v projektu zejména soustředit.







Měli jsme také online schůzku s mladými lidmi, protože si přejeme, aby zahradu v budoucnu více navštěvovali. Také naše pracovní skupina dávala dohromady nápady, jak zahradu vylepšit. S nákresem konceptu nám pomohla zahradní architektka. Sepsali jsme, co všechno budeme potřebovat k zdárnému průběhu projektu. Předložili jsme náš projektový záměr národní agentuře, která rozhoduje o udělení grantu z Evropského sboru solidarity v České republice. Skákali jsme radostí, když jsme zjistili, že náš projekt byl schválen a získáme 7.644 euro na jeho realizaci.







ZÁŘÍ

Na webových stránkách jsme založili fotopříběh, který bude postupně doplňován. Projekt jsme také začali prezentovat na FB a IG SVČ Vratimov. Zarostlý roh zahrady jsme proměnili v zahrádku pro jedlé keříky, rozryli a pokryli mulčovací kůrou. Poté jsme zasadili borůvky a rybízy. Zbylo také místo na vyvýšené záhony. Svépomocí jsme se vrhli do zasazení vrby pro vrbové iglú. Přes veškerou snahu a studium webových stránek, sledování videí s radami se nám tento pokus nezdařil. Byly nám dovezeny palety a ty jsme ustavili na jejich místo, aby po úpravě zajistily posezení pro teenagery. Jejich úpravu však stále odsouvá nepřízeň počasí a do úpravy se pustíme až na jaře 2022.






 
ŘÍJEN
V říjnu přišel čas na kompostér a založení kompostu, který okamžitě začali využívat zaměstnanci SVČ. Konec října tradičně patří dýním a duchům. Jinak tomu nebylo ani v naší zaHRAdě, které ožila akcí Halloween.


 
LISTOPAD
V listopadu jsme začali navrhovat hmatový chodník. Prohlíželi si různé webové stránky, kreslili vlastní návrhy a plánovali jaký materiál do chodníku umístíme. Proběhla také tradiční akce Hra světel, plná pokusu, kreativních stanovišť i zábavy.



 
PROSINEC
Ve výtvarných kroužcích se začínají střádat plány na ptačí budky a krmítka, která budeme v lednu rozmisťovat na zaHRAdu v rámci akci Ptačí cukrárna. A poslední den v roce patřila zaHRAda tanečkům, hrám a veselení na Dětské silvestru. Jelikož je na zaHRAdě zima a nežádá si velkou péči je čas na studium Braillova písma a způsob jeho umístění na informační tabule.


 
LEDEN
Pro trpělivé pozorovatele byla jako stvořená akce sčítání ptactva, kterou jsme pomocí České společnosti ornitologické připravili. V zaHRAdě jsme rozmístili dřevěná krmítka, vytiskli a připravili formuláře a pokyny pro sčítání a vyvěsili také cedulky s informacemi, čím ptactvo krmit a čím ne, jak jednotlivé ptáky poznat… Týden poté přišla na řadu ptačí cukrárna. V zaHRAdě mohla veřejnost vidět výrobky našich dětí z výtvarných kroužků a ptáčci si mohli pochutnat na dobrotách.



 
ÚNOR
Únor bílý, pole sílí. To tedy tento únor nebyl. My jsme si ale se sněhovou galerii poradili po svém a sněhuláky nakreslili ve výtvarných kroužcích nebo vyrobili ze sladkostí z kroužku Cukráři.

 
 
 
BŘEZEN
Příroda se probouzela a tak dáváme potřeba dát zaHRAdu po zimě zase do pořádku. Na pomoc jsme si vzali naše dobrovolnice a členy Dětského zastupitelstva. Těm šla práce pěkně od ruky a tak bylo během chvíle vymalováno… tedy vypleváno. S údržbou keřů kolem plotu zaHRAdy nám pomohla firma. Také v kroužku Kutil se nelení. Tam se děti se svým vedoucím pustili do výroby vyvýšených záhonů.


 
DUBEN
Jeden záhon je již na svém místě a pokračuje se ve výrobě druhého. A přichází i náš druhý pokus o sadbu vrbového iglú. Bohužel zjišťujeme, že zahradní altán nebudeme moci vystavět. Jeho umístění mělo být v bezprostřední blízkosti drátů vysokého napětí. Tuto skutečnost opominula jak architektka, tak město, kde jsme projekt dávali ke schválení. Kde jinde oslavit Den Země, než v zaHRAdě, která vzniká proto, aby i lidé z bytů mohli mít čerstvé bylinky a mohli si užít trošku pobytu na čerstvém vzduchu. ZaHRAdu navštívilo přes 350 dětí z okolních škol. Před Filipojakubskou nocí jsme pak pozvali všechny čaroděje a čarodějky na naší „Čarodějnickou univerzitu“, aby se učili lektvarům, kouzlům i létání na koštěti.


 
KVĚTEN
Počasí stálo při nás a tak jsme si pěkně „mákli“. Palety, které na nás čekaly již od září jsme obrousili a nalakovali. Rovnou jsme si nařezali desky na informační tabule a rovněž je nalakovali a sešroubovali. Jen té vrbě na iglů se moc nechce. Vyvýšené záhony byly hotovy a tak jsme se vydali do zahradnictví, kde na nás již čekala paní zahradnice. Zahrnula nás informacemi od druhů hlíny, přes rostlinky i podmínky pro jejich pěstování, nechali jsme si naložit 1000 litrů (nežertujeme, opravdu 1000 litrů) hlíny a kupu rostlinek. Ani v květnu nám v zaHRAdě nechybí akce. Druhou květnovou neděli s velkou chutí využili táboroví pracovníci SVČ pro své zdravotnické školení na čerstvém vzduchu. V zaHRAdě se oživovalo i zastavovalo tepenné krvácení. O týden později byla na řadě jedna z největších v SVČ. Díky „Festivalu činností“ celá zaHRAda ožila tanečky, hrátkami na flétnu i kytaru, výstavkami…
 


ČERVEN
V ZOO Ostrava byli všichni rodáci z Ostravy a okolí snad stokrát. Nutno ale říci, že zájem o zvířata většinou odsune návštěvu zákoutí botanického parku, který je přímo v areálu. A skrývá tedy náramné věci. Bonsaje a ornamentální stromy, bambusy a okrasné trávy, rododendrony i rostliny pro skalkové záhony si kus pozornosti opravdu zaslouží. Spoustu práce jsme provedli v květnu a tak si ještě před prázdninami užijeme akci Mezigenerační piknik. Na tuto akci se nám parádně hodí přenosné piknikové stoly, které jsme zakoupili. Tato akce se stává na následující tři měsíce poslední činností v areálu zahrady. Vrbové proutí se opět neujalo a další ideální chvíle pro jeho výsadbu bude až v listopadu což jsme konzultovali s odborníky, které jsme již oslovili pro založení vrbového iglú. A aby toho nebylo málo přichází také rekonstrukce SVČ, díky které se musíme odstěhovat na náhradní pracoviště. Podáváme tedy žádost o přerušení projektového období, která nám je schválena a na tři měsíce se loučíme (ale jen naoko… zaHRAdu je stále třeba zalívat a malinko ji udržovat). Braillovo písmo dostává jasnou podobu. Pomocí dymokleští (které jsme v běžné verzi používali doposud pro popis majetku inventárními čísly) vznikaly popisky pro nevidomé.


 
PŘERUŠENÍ PROJEKTOVÉHO OBDOBÍ
 
ŘÍJEN
Stoly objednané pro venkovní učebnu přišly během prázdnin naprosto neohlášeně. A tak byla chtě nechtě zapojená i paní účetní, protože před domem stoly zůstat nemohly. My jsme opět v sedle plní odhodlání tento projekt dotáhnout. Po dvou hodinách tedy stojí stoly složené na svých místech a čekají na první využití. Kompost se nám plní hlavně plevelem z naší zahrady. Protože kroužek „Kreativ“ dlabal dýně a kroužek „Dobroty“ z dýní dělal polévku, byl nejvyšší čas se s dětmi ke kompostu vydat a prověřit jejich znalosti. Ty jsou na velmi dobré úrovni a proto jsme na kompost hodili semínka z dýní a začali doufat, že příští rok budeme dlabat o sto šest a dýňové polévky bude více než kaše v pohádce Hrnečku, vař!. Kroužek „Dobroty“ ještě prostudoval, co roste ve vyvýšeném záhonu za bylinky, aby věděli, co mohou do svým jídel přidávat. To jak se jednotlivé bylinky jmenují věděli díky cedulkám, které do záhonu vyrobil právě Kreativ. Do okapu byl nainstalován chrlič pro svod dešťové vody a pod něj sud.


 
LISTOPAD
Po návštěvě Národního muzea jsme registrovali zaHRAdu i s kompostem na web mapko.cz (https://www.nm.cz/program/pro-rodiny-s-detmi/zeme). Čeká nás poslední měsíc. Navrhujeme rozmístění informačních tabulí i s popisky pro nevidomé, píšeme článek do Vratimovských novin, sbíráme poslední materiály na doplnění hmatového chodníku. Poslední listopadový víkend jsou dle odborníka vrbové pruty zcela připraveny na výsadbu a my prožijeme den plný zajímavých informací nejen o vrbách, ale také o dalších rostlinách. Rozmísťujeme informační tabule a dokončujeme senzorický chodník. V neděli k večeru odcházíme s pocitem dobře odvedené práce. Ve středu už proběhla jen závěrečná hodnotící schůzka. OFICIÁLNÍ ČÁST JE ZA NÁMI. Smysluplný komunitní projekt, při kterém přiložily ruku k dílu dvě desítky dobrovolníků. Je to možná „jen“ jedna komunitní zaHRAda, ale je naše!


 
A CO TEĎ?
V dalších dnech je třeba vyplnit hodnotící dotazníky a sepsat závěrečnou zprávu. ZaHRAda se pomalu chystá k zimnímu spánku a probudí se opět na jaře, kdy se jedlé keříky obsypou květy, jeden vyvýšený záhon obroste bylinkami a druhý bude k dispozici veřejnosti. Těšíme se na Vaši návštěvu.






Děkujeme za podpporu.
Zdraví, realizátoři projektu
Klára, Bára, Evelína, Berťa a Katka









 

Zpět

Cookies


Cookies jsou malé datové soubory, které internetové stránky ukládají na Váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy si tyto stránky začnete prohlížet. Tyto soubory jsou při návratu na webovou stránku pomocí prohlížeče odeslány zpět na servery. S pomocí cookies má webová stránka informace o předchozích aktivitách uživatelů.

Pomocí vašeho prohlížeče můžete spravovat vaše cookies. Vždy máte možnost již uložené cookies smazat. Dále v závislosti na vašem prohlížeči je možné omezit využívání cookies pro konkrétní webovou stránku, omezit jejich ukládání či nastavit nucené smazání všech cookies po uzavření prohlížeče.


Technické

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Z tohoto důvodu nepožadujeme Váš souhlas s jejich využitím. Technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány.